вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

17 Септември 09, 15:01 / Автор: News.dir.bg
1 евро за регистриране на ООД
Намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност (ООД), предвиждат промени в Търговския закон, които парламентът прие на първо четене.
Депутатите одобриха и трите законопроекта, внесени от правителството, от левицата и от Синята коалиция, предаде БНР.
Министерският съвет и депутатите Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България имат идентични предложения за промени в Търговския закон и мотиви към тях. В двата проекта се предлага сумата на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност да бъде намалена на символичните 2 лв., представляващи равностойността на 1 евро. Според вносителите една от пречките за започване на малък бизнес в България е изискването на Търговския закон за минимален капитал от 5000 лв., за да бъде регистрирано ООД. Смята се, че с тази мярка ще се повиши нивото на предприемачеството у нас, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки.
Проектът на Министерския съвет предвижда да отпадне изискването за вписване на дружеството в търговския регистър да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.
Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Синята коалиция предлагат изискването за минимален капитал да се намали 50 пъти - до ниво от 100 лева за създаване на ООД.
На заседание на комисията по правни въпроси от трите законопроекта подкрепа е получил този на Министерски съвет.
Предстои тези пормени да бъдат дискутирани в пленарна зала.
Петър Димитров от КБ отбеляза, че намаляването на изискуемия капитал е антикризисна мярка. Предложенията и мотивите на миналия Министерски съвет са преписани едно към едно, коментира той. Павел Шопов от "Атака" призова да няма спекулации от предишните управляващи, защото когато са имали мнозинство в 40-то Народно събрание, не са намалили минималния капитал за регистрация на ООД. Мартин Димитров добави, че този законопроект е бил внесен от Петър Димитров в миналия парламент, но не е получил подкрепа

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5971