вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

24 Август 09, 14:06 / Автор: http://www.investor.bg
Дъщерно на Каолин пусна в експлоатация соларен парк в Шуменско

Днес официално бе пуснат в експлоатация първия етап на фотоволтаичната електроцентрала на Соларпро в с. Янково, Шуменско, съобщи Каолин чрез БФБ-София. Електроцентралата е собственост на Соларпро АД, дъщерно дружество на Каолин АД.

Първият етап от проекта „North-East 1” е с инсталирана мощност 338 kWp (киловатпика). Централата вече успешно е присъединена към електроразпределителната мрежа на E.ON и доставя електроенергия на електроразпределителното дружество. Пълната мощност на централата ще бъде въведена в експлоатация до края на годината.

Цялата централа „North-East 1” е с номинална мощност 2404 kWp и ще бъде най-големият фотоволтаичен парк у нас, се казва в съобщението.

Соларната централа не е построена върху земеделски земи, а върху индустриален терен, на който преди разчистването са били разположени изоставени стопански сгради и оранжерии. По този начин съоръжението не отнема от съществуващия земеделски фонд, а на практика рекултивира изоставен стопански терен.

Соларпро АД е дъщерно дружество на Каолин АД, което изгради най-големия завод за слънчеви панели на Балканите, с планиран капацитет от 18 мегавата годишно, организиран в три производствени линии на този етап. Компанията е единствената в България, която затваря пълния цикъл на производство на фотоволтаични панели.

Неотдавна капиталът на дружеството бе увеличен, от 12 на 24 млн. лева.

Основния предмет на дейност на Каолин АД е добив на нерудни полезни изкопаеми.

За последните 3 месеца акциите на Каолин АД поскъпват с 47% до 5 лв. за акция и 125 млн. лв. пазарна капитализация.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.427