вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

30 Юли 09, 08:41
БИОРАЗНООБРАЗИЕТО СИ ЗАМИНАВА
Еколожката Стефанка Петрова от В. Преслав не е престанала да се вълнува за чистотата на своя любим старопрестолен град, макар и да е разделена отскоро с професията, поради пенсиониране. Тревожи се за обсъждания напоследък наболял въпрос – последствията от построяването на новата ВЕЦ на яз. Тича. „Водата отива до местността Яза оттам се отклонява за ВЕЦ Миланово и надолу по Камчия няма никаква вода и страшно мирише – каза тя за в.”Тича”. Направо е непоносимо, застоява се и там ако има животни, умират! Растителността също. Биоразнообразието си заминава. Дърветата съхнат и падат не само от старост, защото ако се оводняват няма да са чак толкова много. Това нарушава екологичното състояние на общината!
Друг проблем който трябваше да се реши от РИОСВ Шумен са лагуните край с.Хан Крум. Населението се оплакваше от миризмите особено в тези горещини. Това са утайки от спиртоварната на Хан Крум които са отложени в тези лагуни, независимо че спиртоварната вечене работи. После вероятно се изхвърлят и се събират в големи ями.
Особено и е мъчно за състоянието на блатното кокиче – с неговото огромно значение  за региона, за фармацията.Има го в селата Кочово и Осмар. Земята, на която расте сега е раздадена на частници, те от своя страна са я дали в кооперация. Необходимо е голямо оводняване с изграждане на такива съоръжения за блатното кокиче! Всяка година цветята се наблюдават от РИОСВ, но ако не се вземат тези мерки, и те ще загинат – смята г-жа Петрова.
Много добри неща започнахме и не ги довършихме: Арх. Цонкова навремето изработи проект Зона за отдих, който б  е  одобрен - от Омуртаговия мост до Студените кладенци. Сега той не може да се изпълни, като няма вода. Имахме и преоект за компостиране на отпадъците, в който се предвижда изхвърлянето на зелената маса в специални компостери и превръщането и в тор, която може да се използва за домашните зеленчукови градини. Повече от 250 души се включиха, но бяха спрени парите за проекта…
На част от поставените въпроси отговори Иван Калчев - главен специалист в отдел „Общински имоти”на община В. Преслав. „Общината е задължена само да сигнализира отговорните институции, защото това е ангажимент на Басейнова дирекция – каза той. - Отвреме навреме оттам измерват количеството вода, която върви след яза - 300л/сек бил санитарният минимум. А в тях се вливат и отпадните води на Преслав, че дори и на Търговище. Вече този минимум е 380 л/ секунда. Но този проблем ще се реши само когато се завърши пречиствателната станция  за отпадни води, спряна от 2 год. почти завършен. Заради някакви недостигащи около700 000 лв. не се монтираха машините и не се пусна станцията! А преди това за нея са дадени близо 4 млн. лева

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.61