вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

08 Юли 09, 15:01
Изменението в закона за народните читалища,

прието на 5 юни 2009 г., обсъждаха на областна среща в Шумен през изминалата седмица. Доколко тези изменения са в полза на читалищата и читалищните дейци? Какво предстои след приемането им и има ли нужда от още такива? Въпросите са към председателя на читалище „Пробуда” в Каспичан – Стефан Петков.
Една от промените касае броя на членовете на читалищното настоятелство – той се променя от 100 на 150 души за градските читалища. Променя се и статутът на читалищния секретар. Досега само председателят представляваше институцията, а сега на него е равностоен и секретарят. Въвеждат се и определени срокове – читалищното настоятелство да внесе в общината искане за провеждане на конкретни общински мероприятия – той е до 10.11. Това означава на сесия на общинския съвет да се обсъдят културните поръчки и общината се задължава да плати културните инициатива на читалището. Мнението на читалищния съюз е, че са необходими още изменения в закона. В него се споменава че общините „имат право” да дофинансират читалищните инициативи. Ние искаме този текст да се измени така, че те да са задължени да го направят! Защото нито се уточнява с колко процента ще дофинансират, нито се ангажират с нещо при този пожелателен вариант, който е необходимо да е задължителен! Също така никъде не се споменава в измененията диференциране на читалищата. Има малки и големи, активни и неактивни читалища. И не би следвало субсидиите им да са еднакви. Налага се една категоризация на читалищата. Застъпен е законът за конфликт на интереси. И сега, на базата на закона трябва да се изменят и уставите на читалищата на предстоящи събрания.
С какво ангажира читалищата членството им в Съюза на читалищата?
Съюзът на читалищата им оказва методическа помощ при необходимост от контакти с Министерството на културата.
Конкретно в читалище „Пробуда” в Каспичан как стои въпросът със субсидиите и тяхната достатъчност?
Спечелихме проект за допълваща субсидия за ремонт на сценичната техника към Министерството на културата. Откакто е построено читалището преди повече от 20 години, сцената не е ремонтирана, а ако сценичното оборудване е много старо, то става и опасно. Имаме и проект за   средства за литература на стойност 10 000 лева, още нямаме резултат.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9797