вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

03 Юли 09, 16:03
ЦЕНТЪРЪТ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА РАЗШИРЯВА ДЕЙНОСТТА СИ
Ръководителката на Центъра за обществена подкрепа Мария Христова живее със съдбите на много деца  в неравностойно положение – те са от общинския център Нови пазар, също и от селата Мировци, Енево, Памукчи, Преселка, Нови пазар, Стоян Михайловски. Работи се в няколко направаления: Основното от тях е - услуги и подкрепа на детето, което включва психологически и индивидуални консултации -  кратки и дългорочни, също и – кризисно и телефонно консултиране. Освен това- превенция на отклоняващото се поведение, развитие на нагласи и мотивация за учене, подготовка на деца за изслушване в съда / при развод на родителите/. За около година съществуване на Центъра, той има повече от 200 клиенти. Управлява от Асоциацията SOS – жени и деца, преживели насилие. „Има много тежки случаи – споделя Мария Христова – семейство например, в което бащата е починал, майката отива да работи в чужбина, там се омъжва повторно, има второ дете и по съвкупност от причини връща детето в България на баба и дядо. Не можете да си представите какъв стрес изживява то. И не става дума за единичен случай…А някои деца от село не са виждали нищо повече от полето и овцете, нямат понятие от основни неща, тепърва ги водим в градовете да им ги показваме – зоологически градини и др.! Така е с децата от рисковите групи, към този проблем можем да добавим и противообществените прояви…Всички тези деца имат много голяма нужда от любов – направо се вкопчват в нас, като ни видят!”
     Груповата работа с децата е по няколко програми: Училищна подкрепа, „Аз и моят свят”, „Да бъдем здрави”, ваканционна и други. В с. Енево например заниманията се извършват в НЧ „В. Левски”. Децата от с. Косово посетиха Нови пазар, където участваха в организиран карнавал, тепърва група от деца ще посети северното ни черноморие във Варна.
    По направлението, касаещо подкрепата на семейството се работи за придобиване на умения за родителстване, обучават се кандидат приемни семейства и кандидат осиновители. Консултират се новобрачни двойки за бъдещи родители, специално внимание се отделя на рисковите семейства за предотвратяване на тяхното разпадане… Досега са проведени 9 кампании за приемни родители – в Нови пазар, Каспичан, Каолиново и Н. Козлево.
Относно работата в общността се реализират програми за превенция на насилието и агресията, както и – отпадането от училище. Учители и възпитатели работят срещу асоциалното поведение и наркоманията при децата. Разпространени са повече 2100 рекламни материали – брошури, стикери, плакати…Партньори  на Центъра са Община Нови пазар, ДСП – Отделът за закрила на детето, РПУ, Районният съд, Пробационна служба, училищата и детските градини, ИСДП – София, читалищата в споменатите села, женското ромско движение „Хаячи”.
Отделено е внимание и за обучението на деца лидери по програма „Превенция на насилието над деца” на сдружението „Гаврош”- Варна, по нея се обучават 12 деца по 10 модула от училищата в Н. пазар…Друг интригуващ проект е „Ефективно партньорство и диалог на НПО с държавата и местната власт.” В дейността на центъра е включена и обмяна на опит под формата на взаимни посещения – дотук в градовете Елин Пелин, Бяла Слатина, Трън и столицата.
С Мария Христова стигнахме и до бъдещите планове: „Искаме да разширим дейността си, като разкрием нови социални услуги, Дневен център за деца, скитащи по улицата и Център за работа с деца с физически увреждания /което изисква много повече средства и засега не е възможно/”…

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.038