вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

09 Юни 09, 14:36 / Автор: Весела Мичева
Д. Димитров: Получаването на европари не е трудно, но се иска подготовка
През 2007 г. имахте намерение да реализирате проект за ветрогенераторен парк с голяма мощност край град Върбица, Шуменска област. Какво провали намерението ви

 

Днес бе подписан първият договор по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР). Бенефициент е софийската фирма КАПА ООД, а проектът предвижда изграждането на терен за „суперинтензивно отглеждане на европейска змиорка“. Стойността на инвестицията e 3,06 млн. лв., а одобрената субсидия от ОПРСР е 1,84 млн. лв.

Инвестицията ще се осъществи на терен, отреден за стопанска дейност, който е собственост на фирмата и се намира в село Стефаново, община Радомир. Предвижда се производството на европейска змиорка да достигне до 150 тона годишно, като производственият процес е базиран на универсална затворена рециркулационна система, която като технология на производство представлява най-модерния способ за отглеждане на риба.

КАПА ООД се занимава с организация на производството, вътрешно- и външнотърговска дейност, консултантски услуги и други, като сред дейностите на фирмата попада и преработката и продажба на риба, рибни продукти и аквакултури. Основни акционери в компанията са Антонио Йорданов Ангелинов с 50% дял и Димитър Стоилов Димитров също с 50% дял.

Разговаряме с управителя на фирмата Димитър Димитров относно проекта и трудностите, които фирмата е срещнала по пътя към одобряването за получаване на евросредства.

- Г-н Димитров, с каква цел възнамерявате да отглеждате змиорки и кои са вашите потенциални клиенти?

С цел продажба и реализация на пазара в Европа. От нашето предприятие змиорките ще излизат сурови, а партньорите ни ще ги продават. Имаме сериозен партньор в Европа в лицето на холандската фирма Краан, която се занимава с преработката на риба.

- Партньорите от Холандия ли ви дадоха идеята и защо точно змиорки?

Да, те ни дадоха идеята. А системата е универсална - със същия успех можем да почнем да гледаме пъстърва. Ако искаме, можем да гледаме и соленоводна риба - нищо, че теренът е на 450 км от морето. Това е затворена система, в която средата се регулира компютърно. Ние не черпим вода постоянно, басейните са изкуствени и са общо около 40.

- Очаквате ли някой у нас да се заинтересува от отглеждането на змиорки?

Дано се заинтересува. За България змиорката е екзотична, доста скъпа риба.

- Очаквате ли конкуренция?

Добре би било, защото какъв е този бизнес без конкуренция?! Ние нямаме амбиция да сме монополисти, място има за всички. Претендираме, че системата, която ще изградим, е доста модерна. Всъщност е най-модерната, която въобще в момента технологията в тази област е създала.

- Вашият проект е първи по Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство", като дълго време нямаше одобрени кандидати. Толкова ли е трудно получаването на финансиране по програмата, а и като цяло от еврофондовете? Какво е вашето мнение, какви са основните пречки пред бизнеса в това отношение?

По-скоро е липса на подготовка при това кандидатстване. Не е трудно, добре са направени правилата. Имайте предвид, че в момента ние играем по правила, които не са правени тук. Това са европейски правила. Те наистина са унифицирани към нашата икономическа среда. Ако един потенциален кандидат добре си прочете документацията, би могъл и сам да се подготви, както в случая направихме ние с помощта на нашите технолози. Самата документация е доста скъпа.

- Ще се измести ли основният фокус на бизнеса ви след реализацията на проекта и каква печалба очаквате да ви донесе тази реализация?

По отношение на печалбата в абсолютни единици не мога да ви кажа. Ако питате дали това е рентабилно - да, рентабилно е. Едва ли може да се измести фокусът, защото това не е спорадично кандидатстване за пет-шест месеца. То е плод на три години подготовка и ние искаме да се занимаваме с това нещо.

- Сега, след като сте минали по целия път с документация, кандидатстване и одобрение на проекта, бихте ли се наели да минете по този път отново с друг проект? Бихте ли търсили други начини за финансиране или документацията не ви плаши?

Не ни плаши, защото поне е ясно - там пише всичко, което е нужно. От финансиране винаги имаме нужда, има и рискове. За финансирането по оперативните програми не забравяйте, че, за да получим тези пари, ние преди това трябва да ги инвестираме. Такива са правилата на всички оперативни програми. В аванс не получаваме нищо освен договор, тоест - обещанието.

- Какви са препоръките ви към представителите на бизнеса, които кандидатстват по оперативните програми на Европейския съюз?

Да четат добре документите и да си подготвят добре технически проектите, тоест инвестиционната програма. Това е най-важното, ако говорим за насочените към бизнеса проекти.

- През 2007 г. имахте намерение да реализирате проект за ветрогенераторен парк с голяма мощност край град Върбица, Шуменска област. Какво провали намерението ви?

Идеята беше да се направи публично-частно партньорство с общината, след това се смени общинското ръководство и диалогът изчезна. При нас става въпрос за бизнес, нямаме време да ги чакаме.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0837