вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
04 Юни 09, 11:27
ДАЛИ СЕЛО СУШИНА Е НА ПЪТ ДА ОСТАНЕ САМО ЕДНА МАХАЛА В ОБЩИНА ВЪРБИЦА
Село Сушина е малко и спокойно. Зелени поляни и тихи улички – сякаш е безлюдно. Но не е . Има 450 жители, но къде са? Кметът Димитър Петров прихожда всеки ден от В. Преслав - почти всякога снабдява с  разни неща от града възрастните хор, когато му поръчат. Защото в селото има само 2  магазина – хранителни и снабдени  единствено със стоки от първа необходимост. Прави го охотно. Вижда, че на хората им е трудно. Най-много го притесняват финансовите им проблеми и невъзможността всеки път да помогне. Особено като става дума за безработица. „Семейства, с малки деца, и двамата родители на социални помощи – как се живее – храна трябва, учебници за децата, дрехи – откъде пари и къде да работят тия хора! Ето 15 души заминаха за Швеция да берат ягоди, неколцина работят в с. Конево – в зеленчукопроизводството на 6 км от тук. Когато беше залесяването няколко души работиха в дивочовъдната станция по програмата за временна заетост. Сега почистват терените във В. Преслав.”Осигурява им  се транспорт. Някои хора се изхранват с животновъдство. Тук отглеждат основно крави. Имало е 10 шивачки от селото в преславската фирма „Ню фашън”, но кризата съкращава техните бройки. „Трудно преживяват хората – тревожи се кметът – не можем с нищо да помогнем.! 17 души работят в строителството към „Автомагистрали Черно море”.Надяват се скоро най-после да им платят. Други почистват селото по програмите за временна заетост, има и неколцина лични асистенти. Преобладава сезонната работа – събиране на билки, бране на малини – а през останалото време на годината хората няма от какво да се издържат! Това  е жестоката истина.
     Аптека също няма. Димитър Петров носи рецептите им до В. Преслав и ги изпълнява, купува им разни и неща и когато пътува до Върбица. Прави го с удоволствие.В кметството също върши всичката работа – той си е кмет, и секретарка! Единствено в кметството се чувства по-голямо оживление. Идват много хора за всякакви документи, в повечето случаи и не могат да ги попълват сами – прави го отново кметът – човекът за всичко тук!
       В понеделник в Сушина има пазар – тогава на селския площад се продават и храни, и дрехи, и стоки за бита. На брега на язовира има почивна база от бунгала, където през лятото, а и всеки уикенд идват хора – предимно риболовци.Това е в общи линии картината в селото. Запустели обществени сгради – празно училище – няма деца, и празно читалище – от 20 години! Няма самодейност, няма и хора за нея! Все пак някакъв ремонт има да се върши в сградата на читалището. Сега то е без електричество и без столове в салона. Така че му предстои обзавеждане. Отключват го и ползват някоя негова стая само ако има сватба или друго тържество в лошо време – иначе тези неща стават на площада. Хората в селото са предимно мюсюлмани. Ако се наложи да се сключва граждански брак, това става в село Иваново.” Хубаво е че хората са сдружени - споделя отново кметът. -  На Великден празнуват и турците – обичат много да боядисват яйца и да приготвят козунаци …” Поне една добра новина има – това са доставените наскоро контейнери за боклука на Сушина, който досега се е изхвърлял накрая на селото.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.9346