вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

Вземи в gLOG
04 Юни 09, 11:20 / Автор: t
СРОКЪТ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ПРИТЕЖАНИЕ НА ЖИЛИЩНО СПЕСТОВНИ ВЛОГОВЕ
се удължава до 31 декември тази година, реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. В този срок притежателите на многогодишни жилищно-спестовни влогове, открити до 31 декември 1990 г. и престояли повече от 5 години, които не са потърсили правата си, могат да докажат притежанието си и правото си на компенсация пред местните комисии към общините. Измененията в закона влизат в сила със задна дата - от 20 май тази година. В срок до 30 ноември 2010 г. (включително) кметовете на общините трябва да одобрят окончателните списъци на лицата, които имат право на компенсации. Право на компенсация по този закон ще имат граждани, които не притежават в страната и/или в чужбина жилищни имоти или вили, годни за постоянно обитаване, или ако притежават такива, то тяхната стойност не надхвърля 60 000 лева.
        Иван Калчев е главен специалист в отдел „Общински имоти” на община Велики Преслав и председател на комисията за уреждане правата на гражданите с дългогодишни жилищно спестовни влогове. „На базата на съществуващите списъци биха могли да се осъществят сделки и хората да получат полагащите им се по 8 стотинки на лихвоточка. Има едно неудобство все още. В точка 4 от заявленията се казва, че правоимащите трябва да са картотекирани по местоживеене в група от 1 до 5 като граждани нуждаещи се от жилище. Оказва се, че сега вече няма такива картотеки в общините. Или трябва спешно да се направят отново или да отпадане това изискване. И  хората ще могат да ползват парите си. Ние сме приели документите на гражданите и чакаме... Мисля, че няма да има пречки да се уредят всички от Велики Преслав, те не са много.”
Друго изменение в закона гласи, че притежателите на жилищно-спестовни влогове, открити до 31 декември 1990 г., могат да ги прехвърлят на роднини по права линия, а по съребрена - до трета степен включително, а не както е записано сега – до втора степен

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4748