вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

13 Май 09, 16:20
ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПИТАТ

        На състоялата се на 28.04 Общинска сесия във Велики Преслав общинските съветници зададоха  въпроси към кмета Димо Бодуров, свързани с икономиката на града: 
    Димитър Неделчев: „ Защо  отсъствахте от срещата на Националното сдружение на общините в Република България, на която е присъствал министър председателят и има ли връзка лишаването на община Велики Преслав от средства с неговото отсъствие?”
    Димо Бодуров: „ Министър председателят беше само гост на тази среща, нямаше покана за неговото присъствие. Имаше колеги кметове, присъствали на срещата, но и за техните общини не се отпуснаха средства. Не на въпросната среща са се решили проблемите с разпределението на 155 милиона лева от бюджета на държавата.”
     Димитър Неделчев:  „ Запознат ли сте с унищожаването и ликвидирането на Държавното ловно стопанство във В. Преслав?
      Димо Бодуров:„ Не. Само от пресата имам информация какви процедури вървят там, но не става дума точно за закриване. Има разни версии – че ще останат негови подразделения във Върбица и Смядово, а само в нашия град ще бъде закрито, защото е най-слабо и не  достигали финанси. Но всичко това са само слухове в медийното пространство…”
    Георги Геров: „Вярно ли е, че има предложения от фирми, желаещи да наемат общински земи за изграждане на слънчеви генератори. Ако отговорът е - Да – защо общинските съветници не са запознати с предложението?”
    Димо Бодуров: „ Да, фирмите проявили интерес за изграждането на фотоволтаични централи, направиха запитване до мен и инж.Попов. Запитването касае въпроса – разполага ли общината с пустеещи трудно обработваеми земи, които да бъдат наети по дългосрочен договор, концесия или друга форма с цел – изграждането на фотоволтаични паркове. В момента това е голяма мода в България. Но след направената проверка, се установи, че общината не разполага със свободни парцели от 200 дка. Вярно е - научно е доказано, че общината ни е подходяща от гледна точка на слънчевото греене. Само че в момента нямаме такива големи терени, които не се обработват, за да ги отдадем за дълъг период под наем. Бях на изложение, на което представиха фотоволтаични централи от Испания и други страни. Земята под тях вече си сменя статута – не става за земеделие. Засипана е с филц или нещо подобно – видях го на снимките. Освен това за целта се търсеше земя в близост до напрежение минимум 20 000 волта. Такава земя ще остане необработваема за много дълъг период. Има и промяна на структурата – почва, животни и прочие. Аз лично не съм съгласен да бъдат продадени или отдадени на фирми за играждане на фотоволтаични системи  земи от 3-та и 4-та категория…И никак не съм убеден, че тези системи са  икономически изгодни. Екологично чисти са, но в момента държавата ги дотира. Не се знае дали след 10 – 15 година ще са ефективни, както се тръби навсякъде. За момента за мен нещата не са уредени със закона за енергетиката. Говори се, че ще задължат ЕОН или друго дружество да купува енергия на преференциални цени. Сега ЕОН предлага 4 пъти по-евтина енергия. Има неща, които не са изяснени и трябва да внимаваме. Разбира се, ако има неатрактивни земи, които не се ползват, с голямо удоволствие бих ги предоставил на вниманието ви и да се дадат на фирми. Мога да запозная всеки от вас с материали за фотоволтаичните централи, да види и цената на енергията. Мисля, че в момента се създава енергийна мафия. Преди месец някакви инвеститори са искали среща, но тя се отложи. Вижте и вие с какви земи разполагаме и си кажете мнението да подпомогнем ли това развитие или да стоим настрани от тази енергетика…”
     Георги Геров : „ Въпросът ми е с голямо значение за бъдещето на общината. Общинският съвет е органът, който се разпорежда с общинското имущество и той решава да се дава ли под аренда земя. Моето предложение е – на следващото заседание кметът да направи докладна записка с конкретни предложения. И тогава да решим какво да правим.”
      Димо Бодуров: „ Необходим е конкретен икономически анализ – какво ще се прави, каква работна ръка ще бъде наета...Нека има принципно решение на общинския съвет – кои земи да се дадат.
       ГеоргиГеров: „Въпросът според мен не търпи отлагане.”
       Радослав Радославов: „Искам да под0крепя Геров – ние трябва да сме запознати с това – какво ще се инвестира. Не е наша работа да изчисляваме кой ще печели. Въпросът е общината да спечели!”
        Георги Геров:” Вярно ли е, че известната търговска верига „Билла” проявява интерес към общински имот в град Велики Преслав до основното училище?”
        Димо Бодуров:  „Водени са такива разговори с нейни представители. Те дойдоха с конкретни виждания. Интересуват се от имота на изхода на В. Преслав между пътя и „Автомагистрали Черно море”. Направихме снимки и запитвания. Установихме, че нито един от тези имоти не е обявен , нямат форма за продажба.Мисля че парцелът до основното училище се води зелена площ. Трябва решение с ПУП да се смени предназначението. По същия повод дойдоха и представители на веригата „Кауфланд”- това са само предварителни разговори. Като има икономическа обосновка, нека тогава да занимават хората...”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.535