вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

30 Април 09, 10:09
ПРЕСЛАВСКИ БИЗНЕСМЕНИ ПРИВЛИЧАТ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ В ОБЩИНАТА
Великопреславската фирма „ИНФО ООД” привлече чуждестранен инвеститор за общината – компания, която  изгражда фотоволтаични паркове за добиване на електроенергия от възобновяеми източници. Инвеститорът има богат международен опит и притежава подобни паркове в Испания, Италия и България.  Доказано е, че регионът на Шуменска област е със значителна слънчева радиация, поради което и  територията на община Велики Преслав е подходящо масто за изграждането на соларен парк на площ от неколкостотин декара. Все пак – защо точно тук? На този и други въпроси отговориха управителите на „Инфо” ООД - Радослав Радославов и Сезгин Исмаилов.
 - Колко време, според Вас ще се изгражда фотоволтаичният парк на територията на Велики Преслав??
-    От  предварителния разговор с инвеститора, стана ясно, че срокът е около три години.
- Ще помогне ли този факт да се преодолее по-леко кризата?
   -  Определено да - ще се осигурят  работни места по самото изграждане, след което тук ще могат да работят още 50 души - за поддръжката и обслужването на парка.
    -   От какви земи се интересуват инвеститорите – за покупка и за наемане?
-     Компанията се интересува от пустеещи и трудно обработваеми земи, в близост до електрически мрежи и по възможност – до съществуващи подстанции. Те могат да бъдат купени или наети с преотстъпено право на строеж в срок до 25 години.
   - Има ли на територията на община Велики Преслав такива подходящи земи?
  - Да, например сметището за строителни отпадъци във В. Преслав е съвсем подходящ терен. В средата на годината  изтича срокът за наем и на други общински терени, които  са добри за целта – в местността „Бобая” също има такива терени…
 - Колко време преговаряхте с фирмата инвеститор?
    -  След тримесечни преговори, успяхме да ги убедим да инвестират точно във Велики Преслав! И резултатът е, че вече има писмо за намерение до кмета на общината и до председателя на общинския съвет! Подобни изгодни оферти биха заинтригували и други съседни общини…
    -Каква е основната Ви цел?
    -  Като жители на Велики Преслав на първо място сме загрижени  за бъдещето на града и на общината. По тази причина поканихме най-напред именно тук инвеститора! Дружеството ще инвестира 300 млн. евро през следващите 5 години.  Логично следва изводът, че една такава инвестиция ще доведе до трудова заетост на местното население! Възможно е и някои от детайлите да бъдат произвеждани от местни фирми. Разбира се, че тази инвестиция ще се отрази върху икономическия растеж на Велики Преслав! Като граждани и бизнесмени искахме да привлечем инвестиции в родния си град и го направихме! Оттам нататък думата имат кметът на общината, екипът му и общинските съветници!

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2459