вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

15 Април 09, 15:08
НА ПРАГА НА ТУРИСТИЧЕСКИ
НА ПРАГА НА ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН – 2009 И…ДОКОЛКО ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ - КАКВО НОВО И КАКВО ЛИПСВА?!

Вече е известен фактът, че в началото на май в археологическия музей на Велики Преслав се открива нова експозиция, с което отсега се отправя  покана към жителите и гостите на града! Изложбата ще съдържа находки от последните няколко археологически сезона от разкопките във Велики Преслав и село Хан Крум: керамични съдове, метални апликации…Залата за експозицията е обновена по съвместен проект между музея и Корпуса на мира, тя ще носи името на Йордан Господинов – един от първите проучватели на Велики Преслав. Ще  бъдат изложени и бюстове на повечето от археолозите, работили тук от началото на века до 60-те години. Проектът е дело на  уредника  Пламен Славов и доброволката Джоан Баш от Корпуса на мира…Стартът на туристическия сезон е и повод за някои не дотам позитивни  констатации от страна на музейните работници –  например немърливото отношение на преславяни към археологическите паметници и тяхното опазване – изпочупете и издраскани пейки, съборените и разрушени табели…Очевиден факт, както навсякъде е липсата на средства за поддръжка на наличните паметници и за реставрация. В крайна сметка нека да мислим позитивно – нов сезон – нов късмет!
      Но нека заедно с това не пропускаме  и негативите – в старата ни столица липсва достойна леглова база – с две думи – в момента няма хотел! Градът не е развит по линията на селския туризъм, нощува се в места със заведения за хранене. Идеята на общината е – една нова туристическа спалня с около 50 места, за чието изграждане се очаква финансова помощ от ЦС на БТС. Кога - още не се знае, но – както се казва – що е време, пред нас е!

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1842