вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

16 Януари 09, 13:28
Надежда НЕДЕЛЧЕВА, председател на Общински съвет - Каспичан
Съветниците задължиха кмета всеки месец да дава отчет за работата по проектите

Надежда НЕДЕЛЧЕВА, председател на Общински съвет - Каспичан

Съветниците задължиха кмета всеки месец да дава отчет за работата по проектите

Общинският съвет на Каспичан задължи кмета ежемесечно, на всяка сесия да прави отчет за проектите, по които се работи в общината. На последната сесия през декември кметът г-н Валери Вълков представи информация за проектните предложения, подадени през 2008 г., три от които са вече одобрени. Сред тях е проектът "Технически дейности за комплексно водно решение" за изграждане на водоснабдителна и канализационна инфраструктура и пречиствателна станция за отпадни води край Каспичан. Общата стойност на проекта за технически дейности е 512 712 лв. и в момента тече процесът за подготовка на договора за безвъзмездното финансиране. Община Каспичан спечели проект за рехабилитация на две пътни отсечки - между Каспичан и с. Марково и между Плиска – Върбяне. Проектът е на обща стойност 840 000 лв. Подписан е договорът за работата и предстои да започне реалното изпълнение. Тези два участъка са единствените от пътната мрежа на общината в лошо състояние и след тяхната рехабилитация пътната инфраструктура ще бъде сто на сто преасфалтирана. Всички останали връзки между села са в много добро състояние и с изпълнението на този проект ще финализираме ремонтните дейности по 4-класната пътна мрежа. От там нататък насочваме усилията си към улиците в населените места.
В общината беше изготвен проект за изработване на техническа документация за закриване и рекултивация на общинското депо за битови отпадъци. Този проект подадохме в началото на юли. Той също е одобрен и очакваме подписване на договора. За нас най-важното е, че престанахме да използваме сметището в с.Каспичан и сме първата община в областта, подписала договор с община Шумен за ползване на регионалното депо. Така от месец ноември реално извозваме битовата смет до Дивдядово, а преди това въведохме организирано сметосъбиране във всичките девет населени места.
Със следващия проект сме предвидили изграждане на модерна образователна инфраструктура. Това означава цялостен ремонта на училищата и детските градини, както и инфраструктурата около тях. Имаме три основни училища, две начални и едно СОУ в града. Проектът е в процес на оценяване, а стойността му е за повече от 3 млн.лв. Подобен проект за ремонт и реконструкция на културната инфраструктура сме подготвили и за читалищата в общината. Заложили сме извършване на цялостен ремонт на културните учреждения във всички села и в града, като само едно от тях не отговаря на условията на програмата и за него инвестицията се оказа нерентабилна. От своя страна сдружение "Първа българска столица" в Плиска кандидатства с проект за цялостен ремонт на училището там. По този изключително амбициозен проект общината е само партньор. Стойността на проектното предложение е 4 млн.лв. и освен ремонт са предвидени редица подобрения чрез реконструкции и изграждане на актова зала в средищното училище. Имаме проекта за подобрения в дома за деца, лишени от родителски грижи за около 1 млн. лв. и проект по "Красива България", с който община Каспичан кандидатства за ремонт на градския стадион. Този проект е на стойност 193 хил. лв. и беше подаден на 30 октомври. Освен тези имаме и други готови проекти, за които изчакваме отварянето на програми през тази година. Един от тях касае опазването на защитения Египетски лешояд

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4934