вестник ТИЧА

 
вестник ТИЧА

 
Рейтинг: 3.00
(183)
vestnik ticha
Глог
Новини
Връзки
За контакти


Видео Календар

Новини / новините от региона

07 Януари 09, 21:08 / Автор: Б.Петров
Вестник "Тича
Избрахме нашият вестник да носи името "Тича".

Вестник "Тича" – вестник на бъдещето
Избрахме нашият вестник да носи името "Тича".
"Тича" се е казвал първият вестник на Преславска околия, излязъл преди повече от 100 години. В древността това име е принадлежало на реката, именувана по-късно Камчия. Реката прекосява Великопреславска, Върбишка и Смядовска общини, както ще ги обхожда и новият вестник.
Известно е, че Преслав възниква като славянско селище именно около река Тича. Край нея Симеон създава великия град на своето време. Названието "Тича" е открито за първи път в Омуртаговия надпис от 822 г., в който се казва: "Великият хан Омуртаг е княз на Бога и на земята, дето се е родил. Като остана в лагера на Плиска, той построи Аул на "Тича" /Туча/ и уголеми силата срещу гърци, и построи изкусно мост на "Тича", а в самата крепост постави четири стълба и между тях два медни лъва".
Думата "Тича" /Туча/ е славянска и означава тучна, плодородна, каквато е била земята покрай реката. Плодовит да бъде и нашият вестник и десетки читатели от близо и далеч да берат всяка сряда от плодовете, а дай Боже и всеки ден! На добър час в-к "Тич
а"!


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0871